OTA YHTEYTTÄ! email: marjo.nakari (a) ekana.fi | GSM: 040 631 6101 | Y-tunnus 2588241-7
Ekana | Huolto – kuluerä vai investointi?
Apuvälinehuolto Ekana | Snadisti rockimpaa apuvälinehuoltoa.
määräaikaishuolto, apuvälinehuolto, muutostyö, korjaus, Pitäjänmäki, apuvälineteknikko, vuosihuolto, pyörätuoli, rollaattori, seisomateline, potilasnostin, suihkutuoli, huolto, rullatuoli, tuunaus, hoivakoti, palvelukoti
92
single,single-post,postid-92,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed

Huolto – kuluerä vai investointi?

Huolto – kuluerä vai investointi?

Posted by Ekana in Apuvälinehuolto 05 Huh 2015

rengaspuhkijpg

Palvelukodin apuvälineet olivat rapistuneet käytössä. Talossa oli neljä potilasnostinta, joista yksikään ei toiminut ilman vikinöitä. Akkuja sai olla lataamassa käytännössä jokaisen noston jälkeen. Pyörätuolin rengas tyhjeni parissa päivässä. Toisen pyörätuolin jarrut olivat niin jäykät, ettei niitä saanut päälle ilman väkivaltaa. Saunatiloissa suihkulaverin toinen turvalaita oli kiinni lähinnä pyhällä hengellä. Huonokuntoisimpien asukkaiden kylvettäminen sitoi pahimmillaan kaksi hoitajaa laverin ääreen – turvallisuussyistä.

Mennessäni paikalle jututin henkilökuntaa laitteiden käytöstä. Kävi ilmi, että vaikka laitteiden käyttöaste oli korkeahko, niin niitä ei silti läheskään aina viitsitty käyttää. Niiden kanssa tapellessa kun aikaa sai joka kerta tuhraantumaan minuuttitolkulla ihan hukkaan. Kevyimmät mummot oli jopa nopeampaa siirtää käsivoimin. Kivaa ei tosin ollut sen enempää nostajalla kuin nostettavallakaan.

Laitteiden kimppuun siis. Nostimille tein määräaikaistarkastuksen lisäksi täyshuollon ja akkujen vaihdon. Suihkulaverin turvalaidan kiinnitin jykevillä rosteripulteilla. Pyörätuoleihin vaihdoin korjaustöiden yhteydessä huoltovapaat renkaat. Tämäkin säästää henkilökunnan aikaa ja hermoja, kun talon ainoaa pumppua ei enää tarvitse juoksennella etsimässä kerroksesta toiseen. Sille pumpulle kun ei enää ole käyttöä. Huollettuani laitteet kasasin kamani ja hupenin paikalta jälkiä jättämättä.

Käydessäni talossa myöhemmin muissa asioissa jututin taas hoitajia. Kysyin miten laitteet ovat huollon jälkeen toimineet. Ero on kuulemma kuin yöllä ja päivällä. Turha sähläys työvälineiden kanssa on historiaa, ja laitteita käytetään ahkerasti. Kieltämättä mukava kuulla. Hoitajat pääsevät taas tekemään sitä duunia, josta heille varsinaisesti maksetaan.

Monessa paikassa omaa huoltohenkilöstöä tai apuvälineisiin liittyvää teknistä osaamista ei ole. Silloin työ joudutaan tilaamaan talon ulkopuolelta. Tämä mietityttää luonnollisesti etenkin kirstunvartijoita. Huoltoon investoiminen kuitenkin kannattaa. Alla oleva laskelma kertoo, miten esimerkin asiakas sai huoltotöihin investoimalleen summalle yli 400% tuoton.

Välineiden käyttäjiä (hoitajia)18
Säästyvä aika/hlö5 min/työpäivä
Hoitajan keskipalkka2100 e/kk
Palkan sivukulut30%
Vuodessa työpäiviä/hlö230
Päivässä työtunteja7,5
Työtunnin kustannus16,54 e
Säästetty aika/vuosi20700 minuuttia = 46 työpäivää
Säästetty raha5706 e
Investointi (vuosihuoltojen kustannus)1315 e
Investoinnin tuotto434%
Investoinnin takaisinmaksuaika10,6 työpäivää
Säästö kustannusten jälkeen4391 e

Avainsanat: ,

  • Seija 6.4.2015 at 18:25 /

    Hei
    Hienoa, että olet kirjoittanut työhösi liittyvää ammatillista tietoutta. Esität tärkeätä tietoa kuinka investoimalla toimivien apuvälineiden huoltotoimenpiteisiin saadaan säästöä myös henkilöstötyövoiman käytössä. Ergonomia ja työhyvinvoinnin merkitys sekä käyttäjäystävällisyys tulee näin näkyväksi yrityksesi toimintatavassa. Lisäksi apuvälineen käyttäjän tai hoitohenkilökunnan työskentely on jatkossa miellyttävämpää toimivin apuvälinein.
    Hyvä Ekana!